MSR Krpáčovo 2023




Milí športoví priatelia a priateľky, po kratšej odmlke vám opäť prinášame najchrumkavejšie novinky z krajiny zvanej discgolf. Tentokrát mierime naozaj vysoko, pretože sa s našim zvedavým štábom pozrieme na zúbok podujatiu lokálne snáď najvýznamnejšiemu. Áno, áno, uhádli ste, nemáme na mysli nič menšieho ako Majstrovstvá Slovenska v discgolfe 2023! Dôstojné kulisy k tomuto vrcholu sezóny opäť poskytli majestátne vrcholy Nízkych Tatier. Dámy a páni, vitajte v Krpáčove, mieste, ktorého lúky okrem bohatého náleziska húb, liečivých bylín a trniek, oplývajú aj hojnou úrodou discgolfových košov s rozhodne najvyššou plošnou koncentráciou na Slovensku.  

  Tohtoročný majstrovský turnaj priniesol niekoľko historických prvenstiev. Bol to prvý trojdňový turnaj na Slovensku a zároveň prvý turnaj s golfovým štartom (t.j. všetky hráčske skupinky začinali hrať na jamke 1 s časovým odstupom zhruba 15 minút). Hráči si mohli zmerať sily až v piatich výkonnostných kategóriách: MPO, FPO, MP40, FP40 a FJ18. Trochu zamrzí, že na juniorskú kategóriu MJ18 sa nenazbieralo dost mladých odvážlivcov, aj keď treba jedným dychom dodať, že tých pár, ktorí sa rozhodli štartovať v MPO sa rozhodne medzi dospelákmi nestratili. Ale nepredbiehajme. Aj keď by si turnaj určite zaslúžil vačšie štartovné pole, špeciálne zo zahraničia, niektorí hráči merali naozaj úctihodnú cestu - napríklad Lars (zakladateľ legendárneho discgolfového ihriska v Krokhole) priletel až z Nórska, Tomáš z Londýna a manželia Cochranovci nás poctili návštevou dokonca až z Portorika. Špeciálne si ceníme aj dvoch účastníkov z Košíc, Benjamína Mravca a Martina Berku, pre ktorých to bol aj prvý turnaj na Slovensku.

   Naviac, druhé a tretie kolo turnaja boli súčasťou sympatického podujatia Europe Women’s Event s cieľom pozdvihnúť a spropagovať ženský discgolf. V rámci neho na diaľku súťažili európske ženy na turnajoch v rôznych krajinách a vzájomným hodnotiacim kritériom bol dosiahnutý rating.

  Aby toho nebolo málo, v druhý hrací deň sa uskutočnil pod Chlpovou taktovkou juniorský turnaj, na ktorom si drobizg preveril svoje diskometačské schopnosti. Ej, bolo že to radosti!

  Toľko ochutnávka a teraz už poďme spolu dolu tobogánom udalostí:    

 

1. Deň - Piatok 15.9.

 

Aj keď predpovede počasia vyzerali pred turnajom všelijako a deň pred ním sa oblohou prehnal menší daždivý front, v úvodný deň turnaja sa ráno na prvých štartujúcich zubilo slniečko. V prvom kole turnaja boli hráči rozdelení do skupín náhodne bez ohľadu na kategórie.

   V kategórii MP40 sme neboli svedkom obzvlášť oslnivých výkonov, aj keď Tomáš Krupan zahral solídne kolo a so skóre +2 sa usalašil na špici rebríčka. Tým sa odpútal na 3 hody od zvyšku pelotónu nasledovaný Martinom Mozolom, Fajom a miernym favoritom turnaja Jo Čiernym. Ten mal trošku pomalší úvod kola, ale séria troch zlepených birdie mu určite napravila chuť. 

   Medzi ženami v FP40 začala bezproblémovou jazdou Alena Muller, ktorá už po pár jamkách ufujazdila ostatným pretekárkam z dohľadu a s pohodlným náskokom viedla poradie. O druhé a tretie miesta sa prihlásili Katarína Cochran a Galina Miková, so vzájomným rozdielom 5 hodov.

  V kategórii junioriek kraľovala nikým neohrozená Nela Ivančíková, ktorá zahrala kolo asi 20 bodov nad svoj rating. Trošku škoda, že v jej kategórii sa neobjavila iná súperka, po minulé roky bývala FJ18-ka obsadená početnejšie.

  A teraz skokom k hlavnej kategórii žien FPO. Čelo poradia obsadila slušným výkonom stálica Katka Boďová s +2 hodmi stíhaná Beátou Feilhauerovou, ktorá zahrala obstojné kolo 28 bodov nad svoj rating, a Natáliou Nádaskou, obe s rovnakým päťbodovým mankom na Katku.

  Vo všeobjímajúcej kategórii MPO sa diali veci. O slovo sa totiž dôrazne prihlásila mladá krv a rovno si aj s dávkou zdravej drzosti uchmatla najvyššie miesto na kopčeku. Papierovo junior Samo Kšinan si konečne splnil jeden z dlhodobejších cieľov a zahral kolo s ratingom 1000+. Svoju premiérovú tisícku vyskladal z deviatich birdie s celkovým úctihodným skóre -8. V tesnom závese, čo by markerom ľavou nohou so zaviazanými očami dohodil, sa udomácnil Marko Čačala s iba o jeden hod vyšším skóre bez jediného bogey. Nohu do dverí prepasíroval aj Števo Pocoš, ktorý rozložil svoj výškový tábor v trojbodovom dohľade za Markom. Vsetci traja zahrali výrazne nad svoj rating a hlavne Samo dokázal, že jeho súčasný nízky rating má rovnakú výpovednú hodnotu o jeho hre ako napríklad aktuálny počet áut stojacich v zápche pri Slovenskej Ľupči.   

  Po skončení kola sa hráči mohli oddať zaslúženému oddychu, ktorý sa dal fakultatívne okoreniť rôznou dávkou akcie. V ponuke bolo hranie bedmintonu, kúpanie v jazere, cornhole (sadenie vrecovanej kukurice do otvoru v drevenej late) alebo tréning na zajtrajšiu súťaž v puttovaní. Tí najodvážnejší využili možnosť vychytať prípadné herné muchy a otestovať kritické miesta na ihrisku, niektorí dokonca odohrali kompletné cvičné kolo  Na sklonku dňa sa posádka presunula do Garáž pubu, ktorý slúžil ako základný tábor pre večerné socializačno-konverzačno-tanečné aktivity rôzneho druhu.

 

2. Deň - Sobota 16.9.

 

Druhý hrací deň sa opäť začal v znamení pekného počasia, aj keď sem-tam nejaký mráčik oblohou preplával. Skupiny už boli rozdelené podľa jednotlivých kategórii, aby hráči mohli precítiť blízkosť svojich najbližších súperov. 

   V MP40 nastali pohyby. Jo Čierny naštartoval motory, eliminoval bogey-čka a so skóre -2 potvrdil svoju skvelú formu z predchádzajúceho obdobia. Zosadil tak z vrcholu Tomáša Krupana, ktorý sa po trošku pomalšom kole usadil na druhej priečke. Tretie miesto zatiaľ udržal Fajo, ktorý začal kolo ideálne s troma birdiečkami, ale v druhej polovici kola predviedol bogey dance.    

   Na FP40 nič nového. Alena si neohrozene pláva k víťazstvu systémom štart-cieľ a zastaviť ju už môže len náhla strata všetkých diskov alebo nečakaná prírodná katastrofa. Na druhom mieste Katarina Cochran zvýšila svoj náskok pred treťou Galinou.

   Nele v FJ18 sa darilo o niečo menej ako včera, ale pohoda ju neopúšťa.  

  U žien v FPO sa Katka skutočne kvalitne rozohrala. Predviedla vyrovnaný výkon a bez jediného bogey zaknihovala dve birdie, celkovo teda -2. Akoby týmto výkonom zobrala vietor z plachiet svojich súperiek, ktorým sa príliš nedarilo, a dvojciferne sa o nich odpútala. Medzi Beou a o 3 hody upozadnenou Natáliou sa tak schyľuje k finálnemu boju o druhé miesto.

   Páni a mladíci na špici MPO rozhodne nepustili nohu z plynu. Samo pochytal rovnaký počet birdie ako včera, akurát, že zahral o jedno double bogey viac a zapísal si tak za kolo stále vynikajúcich -6. Tomi Mozola však opäť previedol hru, akou sa v poslednej dobe prezentoval napríklad aj pred týždňom na CEDGC v St. Poeltene, kde sa stal juniorským majstrom strednej Európy. Tam, po úvodnom pomalšom kole prepol na stelárne obrátky, preskákal hráčskym rebríčkom smerom hore a zastavil sa až na priečke najvyššej. Až tak, že v poslednom kole zahral najlepšie kolo turnaja. Chlapcovi proste ide. Dokáže predviesť takúto raketovú jazdu aj zajtra? S dnešným výkonom -9 a to s jedným bogey, čo je, mimochodom, doteraz najlepšie kolo, sa dokázal zavesiť o 3 hody za Sama a prisadnúť si tak s rovnakým skóre k Markovi.   

   Podvečer bol nabitý súťažnými aktivitami. Najskôr Chlpo s Galinou a Dendžou usporiadali päť jamkový turnaj pre našich najmenších, ktorých zastúpenie bolo pomerne hojné - 10 detí vo veku od 4 do 10 rokov, 5 junákov a 5 slečien. Väčšina špuntov nedržala disk prvý krát v ruke, niektoré hody boli naozaj ďalekonosné a zaznamenali sme aj zopár krásne dlhých puttov. Len tak ďalej!  

 

 

   Potom nasledovala súťaž o najrýchlejšie hody. Hráči mohli otestovať svoju maximálku hádzaním diskov do siete, v blízkosti ktorej bola umiestnená rýchlostná pištoľ inak zvaná aj speed gun. Hodnotila sa komplexnosť výkonov, t.j. súčet rýchlosti backhandu a forehandu. Medzi ženami predviedla najväčšiu ruku Bea Feilhauerová, ktorej najrýchlejší backhand letel 79km/h a forehand dokonca 82 km/h. Medzi mastrami si najvyššie rýchlosti strihol Tomáš Krupan, ktorého 95km/h backhand by už dostal pokutu na rýchlostnej ceste, ale 90km/h forehand by bol ešte v norme. No a v MPO sa podľa očakávania najväčšími bombami prezentoval Marko Čačala, ktorého 113km/h backhand by už bol príliš dokonca aj na diaľničnom úseku medzi BA a TT (ale iba do 19:00) a 97km/h forehand tiež podčiarkuje jeho povesť najďalej hádžuceho hráča. Kajovi patrí mimosúťažné uznanie za najlepšiu 360-stupňovú piruetu v slowmotion vydaní, ktorej umeleckú hodnotu patrične ocenilo aj publikum.

   So západom slnka odštartovala súťaž v puttovaní, kde sa hráči snažili prepasírovať aspoň jeden z troch diskov do koša, pričom vzdialenosť od koša stále rástla a neúspešní postupne vypadávali. Novinkou bolo, že pokiaľ hráč vypadol, ešte mal možnosť sa jedenkrát za 2 eurá dokúpiť naspäť. Keď už bol kôš vzdialený snáď takmer 20 metrov, k markeru sa postavili už iba traja ostrostrelci: mládežníci Samo Kšinan, Hugo Krička a jeden z Košických reprezentantov. Košičan uz nanešťastie netrafil, a tak sa súboj zúžil na omladinu. Tu ťahal za kratší koniec disku napokon Hugo a víťazovi Samovi tak pripadol, okrem vecnej ceny, aj bank zozbieraný dokupujúcimi sa účastníkmi.

 

3. Deň - Nedeľa 17.9.

 

Posledný hrací deň je tu, čochvíľa sa rozhodne o nových majstroch. Tentokrát je mierne zamračené a pesimisti berú na ihrisko aj dáždniky. Našťastie zbytočne. Krátke nohavice by sa hodili viac.

   Na špici MP40 je situácia stabilizovaná. Jo Čierny kontrolovanou hrou nepustil nikoho na dostrel a s kolom za par bez problémov zinkasoval titul šampióna. O druhé miesto však prebiehal tuhý boj. V ňom si najskôr Fajo dokázal v prvej polovici kola vyhádzať istý náskok, ktorý ale vzápätí minimalizoval chybami v druhej deviatke. Tomáš Krupan doplatil na snahu dotiahnuť sa na špicu riskantnejšou hrou a Martin Mozola sa prezentoval slušnou druhou polovicou kola. Napokon tri jamky pred koncom este bolo všetko otvorené a medzi Fajom, Martinom Mozolom a Tomášom Krupanom boli iba bodové rozdiely. Nakoniec sa druhé miesto ušlo Fajovi a tretí skončil Tomáš, ktorý po skvelom štarte do turnaja neskrýval isté sklamanie.

 

 

   V FP40 žiadna mimoriadna udalosť nenastala. Alena Muller síce nezahrala najideálnejšie kolo, ale s výrazným náskokom prebrala víťaznú trofej pred druhou Katarínou Cochran a treťou Galinou Mikovou.

 

 

   Aj Nela Ivančíková zaknihovala víťazstvo, aj keď na majstrovský titul si bude musieť chvíľu počkať. Juniorské majstráky sú totiž na pláne čoskoro v októbri na jej domácom ihrisku.   

   Katka v FPO opäť predviedla krásne vyrovnaný výkon a s iba jediným bogey a štyrmi birdie skončila ako jediná žena s celkovým záporným skóre. V diaľke za Katkou sa väčšinu kola držala na druhom mieste Bea, ktorej trošku došiel na záver dych, ale nakoniec pozíciu udržala a skončila o hod pred treťou Natáliou. Za zmienku stojí fakt, že ak by Katka štartovala v FP40 alebo MP40 vyhrala by aj tam. 

 

 

   Turnaj uzavrieme s MPO. Na začiatku tretieho kola Samo viedol pred Tomim o tri hody. Zvládne Samo tento tlak? Podarí sa Tomimu strhujúci záver? Do dvoch tretín kola hrali obaja ako utrhnutý z reťaze, s minimálnym počtom bogey a parov postupne znižovali svoje skóre, pričom jamky lúskali viac-menej ako cez kopirák. Pred jamkou 15 už mali obaja -7 a Samov trojbodový náskok tak ostával stále v platnosti. Tomi vedel, že ak chce aspoň pomýšľať na výhru, musí zapnúť beast mode a zahrať všetky zvyšné 4 jamky perfektne. Na 15-tej jamke, druhej najdlhšej, berie Samo “iba” par a Tomi zahrá birdie. Medzi hráčmi sú 2 hody. Na krátkej triplmando šestnástke zoberú obaja povinnú dvojku. Predposledná jamka, krátky par 4. Samo rutinne nadrajvuje a inkasuje birdie. Tomimu to však nestačí a kombináciou stelárneho drajvu a excelentného puttu si uchmatne eagle. Posledná jamka, Tomi je už len jeden hod za Samom. Hráči drajvujú a blížia sa k hotelu, kde ich netrpezlivo očakávaju početné davy. Tomiho druhý hod končí asi 8 metrov pod košom s vysokým potenciálom na birdie. Samo sa však ku košu dostáva až tretím hodom a aj to spoza 10 metrového kruhu. Samo puttuje z diaľky a je mu jasné, že ak nedá, Tomi s najväčšou pravdepodobnosťou berie trofej. Ľudia zatajili dych, čas sa zastavil. To je tlak. Ale Samo dáva! Ľudia sú na nohách a počuť patričné ovácie. Tomi bez problémov putt premieňa a tak nastáva rovnosť skóre. Nasleduje rýchla smrť na jamkách 1, 17 a 18. Kto prvý zahrá lepšie jamku, berie titul. Na ikonickej jednotke obaja prihadzujú ďalej od koša a budú mať čo robiť. Putt nedá ani jeden a tak sa presúvajú opäť na eaglovateľnú 17-ku. Samo zahrá biride, ale Tomi putt nepremení. Dámi a páni, máme víťaza! Samo sa stáva majstrom Slovenska 2023. Osobitnú pozornosť a klobúk dole si zaslúži radosť jeho žilinských tímových kolegov a spolubojovníkov. Pre nového kráľa vytvorili mobilný trón na svojich pleciach a pripravili mu partičnú kráľovskú promenádu od víťazného koša až k jeho dočasnej rezidencii v hoteli Polianka. Tomi je očividne sklamaný, spektakulárnemu záveru jeho kola tentokrát chýbala ona povestná čerešnička na torte. Opäť má však najlepšie kolo turnaja -12, opäť rating vysoko nad 1000. Obaja stále-ešte-juniori predviedli jeden z najúchvatnejších súbojov v histórii slovenského discgolfu a majú byť právom na čo hrdí. Aby sme nezabudli skompletizovať výsledky, Marko zahral tiež veľmi slušné kolo s jediným bogey a ôsmimi birdiečkami a vyslúžil si tak tretiu bronzovú priečku.

 

 

 

Po krátkom oddychovom čase nasleduje slávnostná ceremónia, víťazi jednotlivých kategórií si preberú originálne trofeje vo forme zlatých, strieborných a bronzových kravských zvončekov, ručne vyrobených v Zázrivej, ktoré hráčom doma, počas dlhých zimných večerov hlbokým zvonkaním razom navodia bukolickú atmosféru Krpáčovských lúk. Víťazom sa ušla aj včelovina od firmy Včelco a rukavice a disky od discgolf4you

   Majstrovský turnaj 2023 sa tak šťastne a úspešne skončil a nám neostáva nič iné, len vyjadriť nehynúcu vďaku všetkým rukám, nohám a hlavám, ktoré sa na jeho organizácii podieľali. Menovite, extravýkonnému riaditeľovi Motúzovi, IT špecialistovi Mišovi Kondelovi, detskému turnajistovi Chlpovi, ihriskovým upravovateľom Martuške, Alene, Hugovi, herným organizátorom Bei a Fajovi a, samozrejme, ústretovému miestodržiteľovi Saskimu a Hotelu Polianka. Špeciálne Martuška si zaslúži riaditeľskú pochvalu a uznanie za to množstvo úsilia, ktoré vynaložila pri stavbe a aj rozoberaní ihriska, pričom jej stále zvýšila energia aj na hru samotnú.

 

Do skorého videnia pri ďaľších discgolfových hodoch, priatelia!